Ieșitul din zona de confort

2 decembrie 2023


Hai să începem prin a da o definiție zonei de confort. Ea este zona neutră în care nu exista aproape deloc griji și stresul este scăzut. Ca să aflii care e zona ta poți face un mic exercițiu: desenezi un cerc, în el scrii ce ai, starea ta fizică, psihică etc. Acum, în afara cercului, scrie ce vrei să ai, deoarece pentru a le obține trebuie să faci ceva ce te poate pune într-o situație mai stresantă și să ieși din cercul tău.

De când eram mici am fost împinși spre a încerca cât mai multe lucruri sub îndemnul părinților. La început, în naivitatea copilărească, nu ne-am dat seama că aceștia încercau să ne pregătească pentru următorii ani de viață, unde vor fi necesare interacțiunile spontane.

Ieșitul din zona de confort poate fi un lucru provocator, dar este o parte esențială a dezvoltării personale și a întăriri caracterului. Este important să treci peste acele momente de anxietate tulburătoare pentru a-ți lărgi orizonturile și a-ți debloca potențialul.



“De ce este necesară expunerea mea în situații mai puțin plăcute?”

Pe scurt, este singura cale de a scăpa de fricile ce te opresc din a arăta colectivului de ce ești cu adevărat capabil, ce te face să fii unic. Ai avut vreodată frustrarea de a ști că ești în stare de mai mult? Dar din cauza factorilor de anxietate sau emoții te-ai simțit blocat în propria minte — cuvintele și ideile refuzând să se facă auzite?

Ei bine, ieșirea din zona de confort te obligă să-ți recunoști slăbiciunile și să treci pe lângă ele ca și cum ai spune “Păi și ce-o să-mi faceți?” Este modalitatea de a cuceri cel mai mare inamic…adică propriul subconștient.

Pe lângă faptul că te ajută să fii mai încrezător și mai responsabil, îți sporește creativitatea. Rămânând în același loc sigur și familiar, nu te determină în a vedea lumea cu alți ochi — nefiind astfel forțată adaptarea într-un mediu străin sau abordarea problemelor dintr-o altă perspectivă. Toate acestea sunt calități de nelipsit în lumea haotică și critică din zilele noastre.

“Cum reușesc să-mi depășesc emoțiile?”

Emoții. Un cuvânt atât de des folosit, dar foarte rar înțeles. De asemenea, este motivul pentru blocajele în comunicare. Nu e ca și cum putem pur și simplu să le oprim de câte ori avem nevoie și să le repornim când dorim, ca să ne avantajeze situația.

Creierul uman este un mecanism incredibil de complex ce poate fi antrenat încetul cu încetul. De exemplu, cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci este să-ți setezi câte un scop în fiecare zi. Nu trebuie să fie ceva extravagant, doar să fie îndeajuns pentru abaterea de la rutină. Astfel, eviți plictiseala zilelor gri și câștigi satisfacția de a ști că azi ai avut mobilizarea și curajul necesar pentru a face ceva diferit.

“Ce se întâmplă dacă nu ies din zona de confort?”

Este normal să vrei să stai în zona ta de confort, dar pus simplu, dacă alegi să-ți limitezi opțiunile, vei rata multe șanse pentru dezvoltarea sinelui. De asemenea, se poate ajunge la stagnarea și lipsa de sporire a gândirii critice, ce pot fi dăunătoare vieții sociale.

Rămânând mereu în propriul cocon elimină complet oportunitățile de a interacționa cu oamenii de diferite etnii, culturi sau personalități, limitându-te din a te dezvolta. Va duce în mod treptat la depresie și plictiseală, ce se pot dezvolta în ură pentru puținele persoane apropiate. Astfel, fără să realizezi, îndepărtezi singura companie, ajungând la singurătate, izolare și la disprețuirea propriei persoane.

De ce? Deoarece nu reușești să dezvolți abilități noi sau o nouă perspectivă a vieții și încet, încet, încet ajungi să rămâi blocat într-o lume tristă și lipsită de activitate sau de interacțiuni umane.

“Este prea târziu să fac primul pas?”

Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare . Viața este într-o continuă schimbare, iar tu deții cârma. Tu alegi în ce direcție o apuci, dacă să înfrunți valul uriaș ce se apropie, sau să te întorci la 180 de grade și să iei un alt drum. Nu există altcineva la bord, sau vreun alt echipaj, decât propriul subconștient ce așteaptă să fie navigat.



Așa că fii deschis, spune “DA” la cât mai multe lucruri și nu te lăsa pradă emoțiilor negative. Nu uita, ieșirea din zona de confort nu se întâmplă peste noapte, ci este mai degrabă un întreg proces, cu urcușuri și coborâșuri, fiecare pas având o lecție de împărtășit. Chiar dacă este stresant este ceva care trebuie făcut deoarece, fără prezența acestor schimbări, nu poți evolua tu ca persoană.