Impactul Muzicii asupra creierului

13 mai 2024


Încă din cele mai vechi timpuri, muzica a fost folosită pentru buna dispoziție a oamenilor. Tradițiile și festivalurile erau acompaniate de cântece ritmate ce semnalau începutul distracției și voiei bune. Într-un fel, aceasta a avut dintotdeauna intenții terapeutice, indiferent de perioada istorică.

Nu e de mirare că până și astăzi majoritatea oamenilor își găsesc calmul în versurile sau în notele pe care le ascultă. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, muzica, la rândul ei, a devenit mai accesibilă. Există atâtea genuri, încât este imposibil să nu găsești ceva ce-ți place.

Cu ce ne ajută muzica?

Muzica ne poate ridica starea de spirit și reduce anxietatea. Majoritatea oamenilor preferă să conducă, sau să meargă spre școală ascultând artiștii preferați, tocmai pentru a nu se focusa pe stres. Aceasta ne mărește nivelurile de serotonină și de dopamină, doi neurotransmițători asociați cu fericirea, dând un boost zilei noastre.

Efectele muzicii asupra copiilor

Muzica are multe efecte indiferent de vârstă. Însă, aceasta este extrem de importantă în dezvoltarea armonioasă, emoțională și motorie a copilului. Nu doar menține fericirea pentru cei mici, ci și stimulează creativitatea și inteligența lor permițându-le să-și exprime emoțiile într-un mod creativ. Având ca hobby un instrument muzical este cel mai ușor mod să-ți antrenezi perseverența. În plus, cântatul la un instrument ajută la relaxarea corpului și a minții, făcând astfel o activitate plăcută.

Accesibilitatea muzicii

Cea mai bună prietenă a mea, Tina, are aparat auditiv, așa că, m-am gândit că ar fi interesant să îi vedem perspectiva printr-un mic intrerview.

1. Cum asculți tu muzica?

Ascult muzica ca orice om normal, doar prin alte modalități. Cu dezvoltarea tehnologiei s-au creat multe soluții care m-au ajutat să simt muzica cu adevărat. Căștile mele consistă în schimbarea unei piese a aparatului auditiv, care se conectează la orice device.

2. Care este experiența ta cu muzica?

De mică mi-a plăcut să ascult ritmuri. Muzica a fost mereu o inspirație pentru mine și m-a ajutat să trec peste momente dificile.

3. Care sunt genurile tale preferate și de ce?

Îmi place foarte mult să ascult rock și metal (Bon Jovi, Metalica, Tina Turner, Rainbow și mulți alții). Mă identific cu ritmul agitat și puțin nebun, ce mă ajută să-mi găsesc caracterul.

În concluzie, toată lumea folosește muzica ca un mod de relaxare și stimulare cerebrală. Nu există limite când vine vorba de creativitate și distracție, ajutând oamenii să vadă partea bună a vieții.